14 Eylül 2014 Pazar

Soğuk Yiyecekleri Hızlı Yediğimizde Neden Başımız Ağrır?

Soğuk Yiyecekleri Hızlı Yediğimizde Neden Başımız Ağrır?

         Bilimsel ismi sphenopalatine ganglioneuralgia  olan "dondurma baş ağrısı" ve "beynin donması" olarak bilinen durum soğuk yiyecek ve içecekleri hızlı tükettiğimizde ortaya çıkar. Çok hızlı başlayan (birkaç saniyede ortaya çıkan) ve çabuk geçen bir baş ağrısı türüdür. 

         Ağzımızın çeperleri damar ağlarıyla kaplıdır. Bu damarlar Özellikle beyni besleyen atar damarlardır. Soğuk yiyecekleri hızlı yediğimizde ağzımızın içinin sıcaklığı çok hızlı değişir. Bu durum damarların hızla daralmasına ve ardından genişlemesine neden olur. Soğuk besinlerin neden olduğu baş ağrısının nedeninin bu durum olduğu düşünülüyor. 

          Beynimizde milyarlarca sinir hücresi olmasına rağmen acı reseptörleri olmadığı için aslında beynimiz acıyı hissetmez.  Ancak beyni besleyen atar damarlardaki daralma ve genişleme, beynin dışını saran beyin zarındaki acı reseptörleri tarafından algılanır ve bu durum beyin tarafından ağrı olarak değerlendirilir. 

          Dondurma tüketiminin artığı bugünlerde bu sorunun çözümü hayli basit: Soğuk besinleri hızlı tüketmemek. Ama böyle bir durumla karşılaşılırsa dilin damağa bastırılarak, ağız sıcaklığının dengeli bir şekilde normal seviyeye getirilmesi öneriliyor. 

          Bilim insanları soğuk besinlerin hızlı tüketilmesi sonucu ortaya çıkan baş ağrısının nasıl oluştuğunun anlaşılmasının, diğer baş ağrısı türlerinin mekanizmalarının   aydınlatılmasını da sağlayabileceğini, böylece doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini düşünüyor.


Kaynak:
Tübitak -Bilim ve Teknik Dergisi - Yıl :47 Sayı:561- Tuba Sarıgül-sf:48

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder